Ai Carmela!

Ai Carmela!

Ai Carmela! – L’obra

L’obra narra en flashback la història de Carmela i Paulino, dos actors còmics republicans que, en els temps de la Guerra Civil Espanyola, es perden de tornada a València en els territoris controlats pel ban nacional. Allà són descoberts, detinguts i tancats en un col·legi junt amb altres presoners.

Abans de ser afusellats, coneixen un oficial italià que, al saber que són còmics, els oferix actuar per als soldats del ban nacional. Per a evitar la seva execució, Carmela i Paulino accepten el treball i es veuen obligats a representar un espectacle que inclou una paròdia contra la República i una burla als brigadistes internacionals que seran afusellats. Els dos actors intentaran sortir de la difícil situació de maneres ben diferents.

L'autor

José Sanchís Sinisterra (València,1940) és un dels grans dramaturgs contemporanis dels Països Catalans. Els seus primers treballs com a director i dramaturg es remunten als anys 60, en el marc de l’Aula de Teatre de la Universitat de València. Al 1977 crea el grup Teatro Fronterizo amb el que va començar una important feina d’investigació teatral centrada en aspectes com les fronteres de la teatralitat, l’eliminació dels seus elements constitutius i la modificació dels mecanismes perceptius de l’espectador.

L’obra de Sanchis Sinisterra es mou entre la tradició i les línies dramàtiques contemporànies, un exemple de les quals és la seva peça Ñaque (1980). En aquest text s’endevina la presència de Beckett, autor clau per l’etapa que obre l’autor a la Sala Beckett de Barcelona a partir de 1989, on imparteix cursos per actors i autors.

La seva obra explora temàtiques molt diferents que van des del teatre de caràcter històric, de la qual Ai, Carmela!, n’és un exemple, fins a temes d’actualitat, com Marsal Marsal que són una crítica a la societat actual. Les seves últimes obres són una trilogia sobre les arts: El lector por horas (1999), La raya en el pelo de William Holden (2001) i una tercera sobre la música.

Fitxa
Text:
Direcció:
Ajudant de direcció:
Intèrprets:Fotografies:
Vestuari:
Disseny Cartells:
Disseny d’il·luminació:
Espai sonor:Una Producció de:
  José Sanchis Sinisterra
Josep Bernat
Pere Box
Carme Rodríguez i Marc BertranAlbert Torras
Irene Bosch
Narcís Balmanya
Miquel Albella
Eduard Lanzas i Joan Carles AmayaTeatre de la Selva i Ajuntament de Lloret de Mar
Vídeo

Premis
  • VIII Premi de Teatre Caixa de Manlleu (2008):
    3er. Premi (Menció especial popular / Premi del públic).
  • Premi PrAAT 2006 al millor espectacle.
  • Premi PrAAT 2006 al millor actor per Marc Bertran.
  • Premi PrAAT 2006 a la millor segona actriu principal per Carme Rodríguez.

Pin It on Pinterest

Share This