Senyora de Sade

La Senyora de Sade – L’obra
La Senyora de Sade de Yukio Mishima ens mostra l’univers tancat de sis dones que evoquen des de diferents punts de vista la polèmica figura del Marquès de Sade, en una època convulsionada pels canvis socials: la Revolució Francesa. Cadascuna d’aquestes dones expressa el seu propi món ple de contradiccions: el feudal, que veu com s’esfondra la seva escala de valors; el místic que busca la llum; l’amoral, que trenca totes les normes; el populista demagog; el revolucionari i l’aferrat a la terra.
L'autor
YUKIO MISHIMA, pseudònim d’Hiraoke Kimitake, va néixer a Tokio el 1925. El 1944 va publicar el seu primer llibre, un volum de contes, poc abans de ser convocat per l’exèrcit a una missió suïcida, en la qual finalment no va ser admès. Després d’acabar els estudis de Dret va treballar com a funcionari de l’administració pública, però ben aviat va abandonar el funcionariat per dedicar-se a escriure.
La seva primera novel·la va ser Confessions d’una màscara, obra autobiogràfica, centrada en el despertar de la sexualitat. El 1952 va realitzar un llarg viatge per Amèrica i Europa i el 1958 es va casar amb Natsu Nagai, una aristòcrata que pertanyia a una família samurai. La seva producció literària –El rumor de les ones (1954), El pavelló d’or (1956), El mariner que va perdre el favor del mar (1963), Neu de primavera (1966) i Cavalls desbocats (1968)- va arribar a ser tan coneguda que el 1968 va estar a punt de rebre el premi Nobel de Literatura.
Yukio Mishima està considerat com l’autor japonès més important dels nostres dies. Així, parlant de la seva obra, Christopher Isherwood ha evocat els noms de Gide, E. Martin i el de Proust. El Times Literary Supplemment es refereix a la seva objectivitat gairebé “brechtiana” i John Wain afegeix que les seves intenses descripcions li semblen dignes de Wordsworth. Yukio Mishima ha escrit quinze novel·les, trenta-tres obres de teatre i uns vuitanta contes.
El 25 de novembre de 1970 Yukio Mishima es va suïcidar a Tokio segons les normes del seppuku (hara-kiri), ritus tradicional japonès.
Fitxa
Text: Adaptació: Direcció: Escenografia: Vestuari: Maquillatge: Il.luminació: Producció: Repartiment: |
Yukio Mishima Josep Bernat Josep Bernat Teatre de la Selva Casa Peris Teresa Iborra Teatre de la Selva Dolors Gordils (Teatre de la Selva) |
|
Anne Baronessa Simiane Charlotte Comtessa de Saint Fond Marquesa de Montreuil Renné |
Joan Pau Romaní Albert Muntané Paquito Moreno Marc Bertran Joan Romà Ortiz Pere Box |